Sivut

keskiviikko 12. kesäkuuta 2013

Kotimainen kasarikirjakesä 2013 - Haaste

Olen viimeaikoina huomannut, että lukemani kirjat asettuvat kohtuullisen siististi seuraaviin kategorioihin: kotimainen ja ulkomainen uutuuskirjallisuus, alle 50 vuotta vanha ulkomainen kirjallisuus ja ikivanha kotimainen kirjallisuus. Listassa on hälyttävä aukko "semivanhan" kotimaisen kirjallisuuden kohdalla. Kuitenkin jo pitkän aikaa olen halunnut imeä itseeni myös tätä vuosikertatavaraa, jotta edeltävistä vuosikymmenistä saisi hieman elävämmän kuvan.


Tämän sivistysaukon paikkaamisen kohteeksi valikoitui 80-luku, tämä väliinputoajavuosikymmen, josta ei oikein osaa sanoa onko se modernia aikaa vai ei. Kenenkään blogi ei vielä silloin ollut pystyssä, itsekin olin silloin pystyssä vain hädintuskin. Keskityn vain kotimaiseen kirjallisuuteen, jotta muutaman kirjan puitteissa olisi mahdollista muodostaa jonkinlainen puoliyhtenäinen - mutta samalla tietysti mahdollisimman monipuolinen - mielikuva yhdestä vuosikymmenestä.


Käynnistän siis omilla valtuuksillani Kotimaisen KasariKirjaKesän KaksituhattaKolmetoista! Yritän kesän aikana lukea ainakin puolen tusinaa kasariklassikkoa (tai vähemmän klassikkoa). En ole vielä päättänyt kaikkia kirjoja, mutta muutaman olen jo esivalikoinut Finlandia-voittajien ja -ehdokkaiden listasta (esimerkiksi Teuvo Saavalaisen Ja poika vaikenee vuodelta 1984 ja Keijo Siekkisen Äidin hauta vuodelta 1985). Otan erittäin mielelläni vastaan suosituksia! Varsinkin sellaisista kirjoista, joista erityisen hyvin paistaisi "ajan henki".

Ajattelin muotoilla tämän haasteen muotoon, jos vaikka saisin kavereita tälle aikamatkalle. Olet siis vapaa kokemaan itsesi haastetuksi mukaan! Haasteformaatin mukaisesti annan ohessa leikkimieliset tasot:

2 kirjaa = Jonna Tervomaa
4 kirjaa = Mikko Alatalo
6 kirjaa = Eppu Normaali
8 kirjaa = Bogart Co.
10 kirjaa = Dingo

Itse aion siis suoriutua ainakin Eppu Normaali -tasolle. Haastetta saa suorittaa niin pitkään kuin haluaa, mutta nimensä mukaisesti suositus-deadline on kesän loppu. Missä ajankohdassa se sitten sijaitsee, on kunkin oman kesämielen varassa!

34 kommenttia:

 1. Mukavan letkeä haaste! Taidan hypätä itsekin mukaan, joskin mulla on paha tapa haalia näitä ja unohtaa saman tien :) Tähtään siis Tervomaahan. Niin, mitähän sitä sitten voisi lukea...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että lähdet mukaan! Jos ohittamattomia suosituksia ei tule hirveästi vastaan, ajattelin itse valita muutaman varmemman laatukirjan ja pari "arpaa" :)

   Poista
 2. Mainio haaste! Osallistun ja pyrin Mikko Alataloksi, jonka naapurissakin olen joskus asunut. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suketus, ei voi olla totta! Mun äiti on asunut Mikon naapurissa :D

   Poista
  2. Kyllähän me kaikki varmaan jollain tasolla eletään Mikon naapurissa paikasta riippumatta ;)

   Hauska sattuma!

   Poista
  3. Tervetuloa mukaan haasteeseen, Suketus!

   Sattumaako? Sitä pitäisi kysyä Mikolta :)

   Poista
  4. Omalta osaltani Kasarikirjakesä on nyt päättynyt. Tein haastekoonnin tänne: http://suketus.blogspot.fi/2013/08/kotimainen-kasarikirjakesa-on-paattynyt.html

   Kiitos hauskasta haasteesta!

   Poista
  5. Hienoa että olit mukana ja onneksi olkoon hyvästä saldosta! Mukava jos maailma on tämän myötä hieman kasarimpi paikka :) Eikä niistä mukavista lukukokemuksistakaan varmasti ole haittaa!

   Poista
 3. Just loistava! Viikon sisään olen jo lukenut kaksi kotimaista kasarikirjaa, eli Tervomaat olisi ainakin taattu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Sitten kannattaa pyrkiä samantien Dingoon asti kun pohjat kerta on jo kasassa :)

   Poista
 4. Taidanpa hypätä mukaan ja lähteä tavoittelemaan ainakin Tervomaata. Jotenkin omituisesti minulle tuli kasarikirjasta heti mieleen Sonja O. kävi täällä. Tarkemmin ajateltuna se taitaakin sijoittua 70-luvulle, julkaistu se on kylläkin 80-luvun puolella. Ehkä siitä kirjasta väreili tuleva 80-lukukin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyytiin mahtuu! Sonja O. kävi täällä on nimenä tuttu ja varmasti lukemisen arvoinen. Siinä ja siinä laskisiko sen mukaan, jos se kuitenkin on kasarina julkaistu. Säännöt jäivät epäselviksi :)

   Poista
 5. En osallistu tällä kertaa haasteiden paljouden takia (mistä vetoa että muutan mieleni, heh), mutta pakko kommentoida haasteen tasoja: ihan loistavat! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritin saavuttaa edustavan musiikillisen 80-luvun läpileikkauksen :)

   Poista
 6. Hauskaa! Minulla oli jokunen aika sitten blogissani äänestys kesäisistä teemaviikoista (harrastan aina toisinaan teemalukemista) ja yksi ehdokas oli kasarikirjojen viikko. Se ei ikävä kyllä saanut kovin paljon ääniä, mutta ehkä voisin lukea muutaman kasarikirjan ihan huvikseni - aloitinhan ala-asteen juuri uuden vuosikymmenen myötä vuonna 1980. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukaan vain! Itse aloitin elämän vasta vuonna 1985, joten pystyn hakemaan haasteesta vain pseudonostalgiaa ja kykyä ymmärtää (hiustyylejä) :)

   Poista
 7. Tosi hieno haaste! Pakkohan tähän on ryhtyä ja kaivaa sifonki-huivit esiin. Bogart! tai Dingo .. tai Jonna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Nyt väläyteltiin kunnioitettavia tavoitteita :)

   Poista
 8. Onpa hauska haaste! Kyllä tuo Bogart Co. tai Dingo polttelisi, mutta en mene lupaamaan, että luen tarpeeksi kasarikirjoja niihin... Katsotaan, miten käy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Yritinkin laittaa sellaiset nimet sinne listan loppupäähän että ne houkuttelisivat jo pelkällä katu-uskottavuudellaan :)

   Poista
 9. Haa! Hauska haaste ja mukavan oloinen blogi :)
  En vielä vanno osallistuvani, vaikka sitä Minttua ja Villeä laulettiin ihan kaikille ohiajavista autoista syöttövasikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heips ja tervetuloa blogin ääreen! Päätöstä saa kypsytellä rauhassa, vielä on kesää jäljellä :)

   Poista
 10. Mahtava haaste :D Tässä alkaa olla kovilla pitää päätökseni olla aloittamatta uusia haasteita tälle vuodelle!

  Taidanpa samalla perehtyä paremmin blogiisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa perehtymään blogiin, toivottavasti viihdyt! Ja tässähän on vielä melkein seitsemän kuukautta suorittaa haasteita loppuun :)

   Poista
 11. Kultaiselta kahekskytluvulta ei voi tulla mitään huonoa, joten minäkin taidan lähteä haasteeseen mukaan, kuitenkin alkuun vaatimattomalla "Tervomaa"-tavoitteella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Ja tuo on oikea asenne, kasarista kun puhutaan niin rumakin on kaunista! :)

   Poista
 12. Toistan edellisiä, kerrassaan mahtava haaste! Tämä sopii hyvin kaveriksi oman "Seitsemän kirjaa syntymävuodelta" kanssa, ja koska lupasin aikaa vuodenloppuun, kyllähän kesän aikana pitää vähintään Mikko Alataloksi pyrkiä :D

  Jännä seurailla muiden kirjavalintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että lähdet mukaan! Kiva tosiaan nähdä, löytääkö jokainen omat kasariaarteensa vai muotoutuuko ylivoimaisia lukusuosikkeja :)

   Poista
 13. Mainio haaste, Risto! Kyllä tässä varmaan pitäisi ainakin Tervomaat yrittää suorittaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että lähdet mukaan levittämään ilosanomaa! :)

   Poista
 14. Hieno haaste, mukana olen ehdottomasti ainakin Mikkoa tavoittelemassa. Just luin Pirkko Saision melko tuntemattoman Sisarukset, joka on harmillisesti 70-luvun loppupuolelta eikä näin mahdu haasteen rajojen sisälle. Pitää alkaa kaivelemaan kirjahyllyä 80-lukua silmälläpitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Aina vain parempi jos tämän avulla saa syyn kaivaa esiin kirjahyllyyn hautautuneita kirjoja :)

   Poista
  2. Saision Betoniyö (1981) sopii tähän haasteeseen erittäin hyvin, joskin kirjasta voi helposti sanoa, että se on jopa aikaansa edellä. Se tulikin luettua jokunen kuukausi sitten osittain siitäkin syystä, että kirjasta on tulossa elokuva syksyllä.

   Ehkä loppuvuoteen saisi mahtumaan jotain kasaria, mutta pitänee ensin googletella sopivia ehdokkaita. Sen verran musta aukko koko vuosikymmen kirjallisuuden suhteen on.

   Poista
  3. Kiitos vinkistä, täytyy vilkaista tuota jos kasarienergiaa riittää vielä sen jälkeen, kun kotiin jo hamstrattu nippu ehtyy :) Ja tervetuloa mukaan haasteeseen, toivottavasti aikaa tälle kultaiselle vuosikymmenelle löytyy!

   Poista